Weg met de Sinterklaasleugen.

Recentelijk was in het nieuws, dat het Sint Nicolaas Genootschap Nederland druk doende is met de voorbereidingen om de viering in Nederland beschermd te krijgen.
(http://www.nu.nl/binnenland/2684268/sinterklaas-snel-erfgoedlijst.html)
In dit bericht staat ook dit:”Daarmee zou het beschermd zijn en kan het niet zomaar van de ene op de andere dag worden veranderd.”

Ik ben een fel tegenstander, niet zozeer van het Sinterklaasfeest, maar van de volstrekt onnodige leugens die erbij lijken te horen.
Dat zit bij mij persoonlijk heel diep. Het zit voor mij in de categorie “besodemieterd worden door volwassenen”. Zoals die keer dat ik op de lagere school ooit vroeg of je ook een groter getal van een kleiner getal kunt aftrekken. De juf van dienst liet bijna geschokt weten dat dit niet kan. Na de zomervakantie leerde ik dat voor mijn kloppende kinderintuitie wel degelijk een oplossing voorhanden is: 3 min 4 is min 1.

Hoe serieus diep de sinterklaasliegplicht zit bij ouders, vooral als ze er grappig over doen, liet Wouter Bos laatst merken, door de wens uit te spreken, dat hij toch wel voor aanvang van pakjesavond afwilde van het onder ede staan, “want ik moet vanavond toch echt gaan melden dat Sinterklaas bestaat”.

(bijna) Alle vogels vliegen, (bijna) Alle ouders liegen.

Laat men het Sinterklaasfeest pas opnemen in de lijst van Unesco antiek
nadat we een moderne variant hebben ontwikkeld.
Een versie zonder leugens.
Iets in de trant van: Er was eens een bisschop die aardig was voor kinderen.
Niet zoals sommige bisschoppen dat tegenwoordig doen, nee, echt aardig.
Veel mensen vieren dat nog steeds door elkaar op 5 december kadootjes te geven.
Vaak met gedichtjes erbij.
Het is een nogal commercieel gebeuren geworden dezer dagen.

Of zoiets.
Graag.

‘k Had graag nog de cartoon van Zak uit het Parool laten zien, maar ik kan deze niet online vinden. De omschrijving in woorden gaat als volgt: Staat een vader in de deuropening van de kamer. Moeder zit in een fauteuil (zeg maar haar praatstoel) en ze spreekt geanimeerd tegen een klein kereltje die haar met de handjes in de zakjes geamuseerd aanhoort.
De vader zegt in het obligate tekstwolkje: En maar liegen over sinterklaas.

Oh ja, ook zo toevallig, die verontwaardiging over het uitstellen van het Sinterklaasjournaal vanwege het verhoor van de bankier Wouter Bos, onze Ex minister van financien, door de parlementaire enquêtecommissie
Het Sinterklaasjournaal!!!!!!!!
Boe.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in mijn weblog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot ? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.