Beeldverbod in beeld

Het bijbels beeldverbod heeft mij altijd geïntrigeerd.
Wat ik daarover heb gedacht en gelezen en gefantaseerd is genoeg voor een flink boek, maar daar komt het niet van, want morgen dient zich weer een ander boek aan.

Dus ik leg me er maar weer eens bij neer dat ik slechts wat vrije associaties zichtbaar kan maken. Gewoon omdat het zo leuk is om te doen.
En er is altijd de drang tot WAARHEID.
Nietzsche heeft over waarheid gezegd (las ik natuurlijk bij Sloterdijk): “De waarheid  is het soort leugen zonder welke het menselijk wezen niet in staat is voort te bestaan”.
Dat relativeert de waarheid tot wat Sloterdijk daarover zegt: “In mijn terminologie zou men zeggen dat de waarheden (van de eerste orde) symbolische immuunsystemen zijn”.

Het eerste dat men (ik in dit geval) doet bij interesse in het beeldverbod is te zoeken op google images. En dan schiet je natuurlijk (ik in mijn geval) in de lach als een van de eerste plaatjes een foto is met het beeldverbod in beeld:
images (2)

 

 

Er is dus kennelijk het idee dat je, als je een beeld van god maakt en dan dat beeld eer bewijst als eerbewijs aan god, dat je dan perse de vergissing maakt het beeld voor god aan te zien. Weer een goedbedoelde richtlijn die tot in het absurde doorgevoerd tot veel gedoe heeft geleid.
Beeldenstormen bijvoorbeeld.
Vooral in Khajuraho, waar ik afgelopen februari was, heb ik veel stukgeslagen beelden gezien. Opeens viel me op dat ik die kapotte beelden als vanzelf niet zo mooi vond. Ik liep dus te kijken met een filter ertussen. De kapotte beelden werden ongemerkt afgezet tegen hoe ze ooit waren. Door deze bewustwording kon ik opeens neutraler zien.
Een voorbeeld van zo’n beeld uit mijn foto’s van de afgelopen India reis:
DSC03642
Nog even terug naar het beeldverbod. Op de website waar ik het eerste plaatje vond, staat een mooi citaat: “Beelden verleiden ons tot idolatrie, verwarren onze devotie”.
(http://www.endlesslowlands.nl/?p=658).
Maar dat is dan toch gebaseerd op een daaraan vooraf gaande verwarring.
Een verwarring die voor Swami Dayananda Saraswati gewoon niet bestaat:
“Nobody worships idols; people only worship the Lord”.

Van beeldenstorm naar kruistocht is maar een kleine stap:logger090409

 

 

 

 

Dat doet weer denken aan het statement van Theo Maassen dat hij wat het boerkaverbod nog veel extremer is dan Geert Wilders: “Ik ben tegen elke vorm van lichaamsbedekking bij vrouwen”.
httpv://www.youtube.com/watch?v=ihluZj5LWak

En dan als toetje nog de video die Google video’s opleverde voor beeldverbod.
Daarin wordt typografie aangewend “om het gebruik van afbeeldingen te vermijden en zo te verwijzen naar het beeldverbod dat zowel in het jodendom als in de islam een belangrijke rol speelt”:

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in mijn weblog. Bookmark the permalink.

One Response to Beeldverbod in beeld

  1. b.c.joseph says:

    Theo Maassen..gaaf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot ? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.