De grap van ‘Eigen grap eerst’

buddhatire

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘k Ben net terug van een werk. Een werk bij de Santo Daime, om precies te zijn.
Het was weer mooi.
Wat ik daaraan beleef loopt steeds meer parallel aan wat ik steeds beleef: kijken, voelen, horen, ruiken, proeven, denken, denken, denken, dingen die op andere plaatsen vallen, snappen, begrijpen, meer vragen, nog een rondje. Het oerpuzzelen in actie.

Eergister vertelde ik een vriend over mijn vorige stukkie. Ik zei dat ik ontzettend moest lachen om de grap ‘eigen grap eerst’.
Waarom moet je daar dan zo om lachen was zijn vraag.
Helemaal verbaasd over de vraag zei ik Ja, waarom moest ik daar zo om lachen? Wat is humor? Volgens mij moet ik lachen als er een vanzelfsprekendheid bij verrassing wordt ontmaskerd. Het lachen is als het ware de energie die vrijkomt bij het ineenstorten van een kaartenhuisje.
In het geval van ‘eigen grap eerst’ is het het verrassende gebruik van de bekende constructie ‘eigen ….. eerst’. Dus de crux is het sneuvelen van vanzelfsprekendheden. Zonder nadenken voegde ik er nog aan toe: daarom heb ik steeds zo’n plezier. Omdat de vanzelfsprekendheden bij bosjes sneuvelen.
En tijdens de Santo Daime Concentration gisteravond kwam er nog een associatie achteraan, klimmend op de Platoonse Ideeënladder: daarom is onvoorwaardelijke liefde  zo rustig, daar is niets vanzelfsprekend. Daar valt niets te lachen omdat er geen vanzelfsprekendheden kunnen sneuvelen, gewoon omdat daar niets vanzelfsprekend is.
Dan rest slechts de Mona Lisa glimlach in een Boeddhagezicht.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in mijn weblog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to De grap van ‘Eigen grap eerst’

 1. b.c.joseph says:

  wat zegt ge het toch altijd mooi…
  of is het schattig?
  een beetje om te giechelen wellicht?…
  niets zo vanzelfsprekend als het nemen van hallucigene middelen en je dan
  een woordkunstenaar met ontmantelingen wanen…
  toch?
  wat heb je gedaan met je verlangen naar de hechting met de “vrouw?”
  Is het kleine jongetje ondergedoken in de spitsvondige wetenschapper??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot ? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.