Honden blaffen, mensen denken

This blog also in English version here: hansvandergugten.nl/?p=5762

In het boek Ayahuasca, Rituals, Potions and Visionary Art from the Amazon,

(https://www.bol.com/nl/nl/f/ayahuasca/9200000045818309/),

staat een paragraaf die me extra beviel, en wel in het hoofdstuk Ayahuasca en Spiritualiteit geschreven door Arno Adelaars.

Om het makkelijk te maken om naar te verwijzen, maak ik deze blog met de tekst erin.

Na deze tekst geef ik de link naar de website over een project waar een zenleraar

experimenteerde met het geven van psilocybine aan gevorderde boeddhistische mediteerders.

Ze hebben een film die ik een aantal maanden geleden op de Nederlandse televisie heb

gezien.

Daar gaan we, Arno Adelaars eerst:

Honden blaffen, mensen denken

Een groot verschil tussen de spirituele technieken van het Oosten en het Westen is de manier waarop inzicht wordt gezocht. Het doel van meditatie in verschillende oosterse tradities is om stilte te internaliseren. De menselijke geest is niet stil. Binnen is altijd een stem te horen. Het maakt deel uit van de hardware van het mens-zijn. Net zoals honden zichzelf niet kunnen laten stoppen met blaffen, kunnen mensen zichzelf niet laten stoppen met denken. Het is heel moeilijk om niet te denken, en paradoxaal genoeg helpt denken niet bij het stoppen met denken. Want dat is ook een gedachte. Het gebabbel van binnen stoppen, de innerlijke commentator in je hoofd stoppen, is een van de doelen van meditatie. Als een persoon erin slaagt door een lange beoefening van meditatie om de innerlijke stem te stoppen, verschijnt een ander deel van de persoonlijkheid. Het kijkt op afstand naar de innerlijke commentator. Dit is ook een onderdeel van het ‘ik’. En daarachter zit er nog een. Door dieper in jezelf te duiken, en steeds stiller te worden, is het mogelijk om verbinding te maken met het Ene, met het grote alles, de bron van het leven, het grote mysterie, het witte licht.

In de Amazone werd een heel andere techniek ontwikkeld om op dezelfde plek te komen. Het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de Amazone de grootste verscheidenheid aan psychoactieve planten ter wereld herbergt. In plaats van dieper in jezelf te gaan om wijsheid te ontmoeten, komt de wijsheid uit het bos.

De Amazone-techniek om de kwebbelende en babbelende innerlijke stem te stoppen, om de onstuitbare commentator het zwijgen op te leggen. is niet om steeds stiller te gaan. Nee, het is jezelf in een orkaan werpen, in de duizelingwekkende draaikolk gecreëerd door het ayahuasca-effect. Die allesomvattende ervaring sluit ook de commentator af en vervangt hem door een andere stem, de stem van ayahuasca, de stem van de jungle. Hier komt wijsheid van buiten.

De ayahuasca-wijnstok speelt een belangrijke rol in de oorsprongsmythen van veel inheemse Amazone-volkeren. In sommige mythen is ayahuasca de leraar die de meest elementaire dingen in het leven heeft geleerd, zoals het verschil tussen dag en nacht, zoals het geval is met de Tucamo in Colombia en Brazilië. In andere mythen arriveerden de allereerste voorouders op aarde op de rug van een mythische anaconda, afkomstig van de Pleiaden. De ayahuasca liaan is de anaconda. Door ayahuasca te drinken is het mogelijk om de grens tussen leven en dood te overschrijden, de voorouders te ontmoeten, de bron van het leven te ontmoeten. Zoals we eerder hebben besproken, is een vertaling van het Quechua-woord ayahuasca “wijnstok van de ziel”. Niet zomaar een of andere ziel, maar van de ziel van het universum.

Ayahuasca wordt gezien als de navelstreng van het universum, legt een Huitoto-sjamaan uit. Een embryo wordt door de moeder gevoed via de navelstreng en deze wordt na de geboorte afgesneden. Een tijdje is er geen directe voeding van de moeder. Het drinken van ayahuasca brengt die verbinding weer tot stand, want via de navelstreng voedt de voorouderlijke Moeder van het Universum de drinker met wijsheid.

****************************************

Artikel over het psilocybine-project:

Uniek experiment verbindt boeddhisme met psychedelische renaissance

Website van het project: https://descendingthemountain.org/

****************************************

Om de gekozen foto passend te maken, hier het verslag van mijn eenmalige

peyote-ervaring.

Peyote

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in mijn weblog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot ? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.